نحوه مصورسازی داده‌ها به کمک نمودار میله‌ای

 

نمودارهای میله‌ای یکی از ساده‌ترین و در عین حال پر کاربردترین نوع نمودارها برای مصورسازی داده‌ها محسوب می‌شوند. نمودارهای میله‌ای از میله‌های مستطیلی شکل برای نمایش مقادیر داده‌ها استفاده می‌کنند. میله‌ها در محورهای افقی قرار می‌گیرند و مقادیر داده‌ها نیز در محورهای عمودی نمایش داده می‌شوند. در حال حاضر رایج‌ترین راه برای مصورسازی داده‌ها استفاده از این نمودارها است. در این مقاله قصد داریم درمورد نحوه مصورسازی داده‌ها به کمک نمودار میله‌ای توضیح دهیم.

 

نمودار میله‌ای چیست؟


نمودارهای میله‌ای برای نمایش مقادیر عددی مربوط به یک متغیر مورد استفاده قرار می‌گیرند. سطوح در نمودارهای میله‌ای در یک محور نمودار و مقادیر در محور دیگر رسم می‌شوند. هر میله به یک میزان خاص تعلق دارد و طول آن نشان دهنده میزان خاص آن است. میله‌ها در یک پایه مشترک ترسیم می‌شوند تا مقایسه مقادیر آسان‌تر باشد.

 

چه زمانی باید از نمودار میله‌ای استفاده کرد؟

 

 

مصورسازی داده‌ها به کمک نمودار میله‌ای کار سختی نیست؛ اما باید بدانید که چه زمانی بهتر است از آن استفاده کنید. به طور کلی از نمودار میله‌ای زمانی استفاده می‌شود که بخواهید توزیع نقاط داده یا مقایسه مقادیر متریک را در زیر مجموعه‌های مختلف داده خود انجام دهید. به کمک نمودارهای میله‌ای به راحتی می‌توان متوجه شد که کدام  متغیرها بیشترین مقدار را به خود اختصاص داده‌اند. همچنین مقایسه کردن در نمودارهای میله‌ای نیز بسیار راحت خواهد بود.

 

برای مصورسازی داده‌ها به کمک نمودار میله‌ای باید به دو عامل اصلی و مهم توجه داشت. عامل اول، متغیرهای اصلی هستند. برای مثال یک سایت می‌تواند میزان ترافیک ورودی خود را از طریق نمودار میله نشان دهد و مشخص سازد که چه مقدار از آن با رایانه‌های رومیزی و چه مقدار از آن با تلفن‌های همراه و دیگر وسایل بوده است.

 

عامل دوم برای مصورسازی داده‌ها به کمک نمودار میله‌ای متغیرهایی عددی هستند. مقدار عددی که برای هر متغیر اصلی قرار داده می‌شود، می‌تواند به روش‌های مختلفی شمرده شود. عدد به دست آمده برای متغیرهای عددی می‌تواند از طریق یک شمارش بسامد ساده به دست آمده باشد یا برای به دست آوردن آن‌ها از نسبت‌ها و فرمول‌های مختلف استفاده شده باشد.

 

همچنین در برخی موارد ممکن است که مقدار عددی از طریق میانگین، کل یا سایر شاخص‌ها به دست آمده باشد. هر مقدار عددی برای هر متغیر اصلی به صورت جداگانه محاسبه می‌شود.

 

بهترین تمرین‌ها برای رسم بهترین نمودارهای میله‌ای

 

 

برای مصورسازی داده‌ها به کمک نمودار میله‌ای باید تمرین کنید. برخی از بهترین تمرین‌هایی که می‌توانید انجام دهید عبارت‌اند از:

 

استفاده از خط پایه مشترک با ارزش صفر

 

برای این که بتوانید مهارت خود را در مصورسازی داده با نمودارهای میله‌ای تقویت کنید، باید از تمرین رسم نمودار با خط پایه مشترک با ارزش صفر شروع کنید. برای این کار باید همه میله‌های شما در مقابل یک پایه صفر ارزش قرار بگیرند. این پایه کمک می‌کند تا بینندگان طول میله‌ها را راحت‌تر با یکدیگر مقایسه کنند. همچنین برای مصورسازی داده‌ها به کمک نمودار میله‌ای از طریق این روش می‌توان صحت تجسم داده‌ها را نیز حفظ کرد.

 

استفاده نکردن از خط پایه مشترک با ارزش صفر می‌تواند از لحاظ بصری بینندگان را دچار اشتباه کند. همچنین امکان مقایسه به دلیل نبود مقادیر واقعی سخت و یا غیر ممکن خواهد بود.

 

استفاده از فرم‌های مستطیلی


یکی از اشتباه‌ترین کارهایی که در رسم نمودار‌های میله‌ای می‌توان انجام داد، تغییر شکل میله‌های مستطیل شکل است. برای مثال برخی از افراد برای زیبایی بیشتر حین مصورسازی داده‌ها به کمک نمودار میله‌ای به جای استفاده از شکل‌های مستطیل شکل از مستطیلی با گوشه‌های گرد شده استفاده می‌کنند. این کار باعث می‌شود تا خواندن مقدار دقیق توسط بیننده دشوار شود و فرد نتواند مقدار واقعی را تشخیص دهد.

 

بهترین شکل برای نشان دادن مقادیر در نمودارهای میله‌ای شکلی است که مخاطب بتواند بدون زحمت و با یک نگاه ساده متوجه مقدار دقیق متغیر اصلی شود. همچنین در صورتی که تعداد متغیرهای اصلی زیاد است، شکل‌ها باید با فاصله رسم شوند تا تداخلی با یکدیگر نداشته باشند.

 

سعی کنید برای مصورسازی داده‌ها به کمک نمودار میله‌ای از شکل‌های سه بعدی استفاده نکنید. کارهایی مانند گرد کردن گوشه‌های شکل و یا استفاده از شکل‌های دیگری مانند استوانه برای نشان دادن مقادیر می‌تواند در تشخیص مقدار دقیق داده‌ها بینندگان را دچار مشکل کند.

 

ترتیب بندی مقدارها


یکی دیگر از کارهای مفیدی که می‌توانید برای رسم نمودار انجام دهید، نمایش آن به صورت ترتیبی است. معمولا بهترین راه رسم نمودار، رسم مقادیر از بزرگ‌ترین به کوچک‌ترین است. با این کار مقایسه مقادیر خیلی آسان‌تر خواهد شد و خواننده می‌تواند به راحتی مقادیر کم و زیاد را تشخیص دهد. البته این نوع ترتیب‌بندی در صورتی مفید است که در قرار دادن متغیرهای اصلی اولویت‌بندی خاصی لازم نباشد و بتوان آن‌ها را بدون محدودیت کنار یکدیگر قرار داد.

 

 

جمع بندی

 

نمودارهای میله‌ای بهترین و ساده‌ترین راه برای مصورسازی داده‌ها محسوب می‌شوند. زیرا این نمودارها می‌توانند به سادگی مقادیر را نشان دهند و امکان مقایسه آن‌ها را با یکدیگر فراهم کنند. البته برای رسم نمودارهای میله‌ای باید به برخی نکات مانند متناسب بودن طول میله‌ها با مقادیر، یکنواخت بودن میله‌ها و خوانا بودن آن‌ها توجه داشت. برای آشنایی بیشتر با نحوه مصورسازی داده‌ها به کمک نمودار میله‌ای در این مقاله درمورد نکاتی که لازم بود در این زمینه بدانید، توضیح دادیم.